13 alimente care conțin fier

fier

Fierul este un mineral vital pentru funcționarea optimă a organismului, pentru ca hemoglobina să funcționeze cum trebuie, adică să transporte oxigenul în sânge. Nu-i asa că de multe ori v-ați confruntat cu stări de leșin și anemie atunci când nu ați mâncat o perioadă mai lungă de timp sau când nu ați avut grijă la ce mâncați?

Ei bine, anemia apare atunci când numărul de celule din sânge scade, conform Medical News Today. Anemia cauzată de fier poate fi rezultatul unei diete slabe în alimente care conțin fier, unui ciclu menstral mai puternic, donării sângelui în mod frecvent, antrenării de anduranță, bolii Crohn sau altor probleme. Însă, dacă ai avea o dietă bogată în alimente care conțin fier ai putea acoperi o mare parte din problemele care pot apărea.

Hai să vedem ce alimente conțin fier, astfel încât să le incluzi în dieta ta zilnică. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a forma un plan alimentar personalizat stilului tău de viață, alege unul dintre planurile alimentare Lifestyler și te voi contacta pentru a începe o colaborare frumoasă.

Cele mai bogate surse de fier sunt carnea slabă și fructele de mare. Alte surse alimentare care conțin fier sunt nucile, fasolea, legumele și produsele din grâu fortificate. În multe țări, făina este fortificată cu fier. De asemenea, laptele matern conțin o cantitate de fier, dar care, în general, nu este îndeajuns pentru nou-născuți. Tocmai de aceea, formulele de lapte au un conținut ridicat din acest mineral.

15 alimente care conțin fier pe care să le incluzi în dieta ta zilnică

1. Ficatul

Deși nu este un aliment pe care să îl mănânci zilnic, ar trebui să știi că ficatul de pui îți poate oferi 10 mg de fier per 100 grame, iar ficatul de vită îți oferă 6 mg. Avem o rețetă pentru tine pe care o poți folosi pentru a integra acest aliment, respectiv ficat de pui cu fasole verde și baby spanac.

2. Tofu

Dacă nu mănânci carne în general, să știi că îți poți lua cantitatea zilnică de fier și din tofu sau din preparatele cu soia. Pe 100 grame, tofu îți oferă 5,36 mg de fier și 8 gr de proteină. Iar în ceea ce privește caloriile, situația arată foarte bine, respectiv 76 kcal pe 100 gr.

3. Ciocolata neagră

Pe 100 grame, ciocolata neagră conține aproape 8 gr de proteine, 11 gr fibre și 12 mg de fier. În plus este o sursă foarte bună de magneziu, fosfor și potasiu. Acest lucru însemnă că, dacă simți nevoia de dulce și mai ales de ciocolată, ai putea să iei câteva cubulețe de ciocolată neagră și astfel să îți iei și o parte dintre nutrienții de care ai nevoie.

4. Carnea de vită

Carnea de vită este o sursă foarte bună de fier, dar cantitatea pe care o conține depinde de fiecare tip de carne. O porție de antricot poate să ofere 3 mg de fier, în timp ce aceeași cantitate de carne tocată de vită îți oferă 2.5 mg de fier.

5. Stridii

100 de grame de stridii conțin 102 kcal, 11.4 gr proteine, 9.21 mg fier (reprezintă o sursă excelentă de fier), 116 mg calciu și 166 mg sodiu. Așa că dacă îți plac fructele de mare și dacă ești fac stridii, acestea sunt foarte bune pentru organismul tău.

6. Fasolea albă boabe

Fasolea albă precum cannellini este o sursă foarte bună din acest mineral, având în vedere că 100 gr de fasole conține 3 mg de fier.

7. Semințele de dovleac

Acestea nu doar că sunt o sursă foarte bună de fier, însă semințele de dovleac conțin și o cantitate mare de magneziu, zinc și cupru, și conțin mai multe proteine decât carbohidrați.

8. Lintea

Lintea este un aliment atât de simplu de folosit. O poți face supă de linte sau o poți folosi în salate, direct din conservă. Uită-te pe ambalaje să fii sigur că nu sunt adăugați conservanți sau alte ingrediente ciudate.

9. Spanac

Spanacul este unul dintre alimentele bogate în nutrienți. Îl poți pune în salate, în smoothie, în omletă sau îl poți găti alături de alte preparate. 100 grame de spanac conține doar 23 kcal, însă este bogat în fier, respectiv 3,57 mg, și 466 mg de potasiu.

10. Fasolea roșie

Adaugă fasole roșie în chilli con carne, supe, curry și salate și vei avea un plus de fier, fibre și proteine.

11. Sardine

100 grame de sardine conțin aproape 3 mg de fier, însă sunt bogate și în fosfor, potasiu și sodiu. Adaugă-le pe pizza, în salate sau paste.

12. Năut

Din năut poți face foarte multe. De exemplu, diferite tipuri de humus, îl poți folosi în salate sau în diverse mâncăruri.

13. Caju

Caju conține 6.68 mg de fier pe 100 grame, însă are și grasimi sănătoase. Pe 100 grame conține 292 mg de magneziu, 593 mg fosfor și 660 mg potasiu.

Care dintre alimentele de mai sus este pe lista ta de cumpărături în mod obișnuit?

Related Posts

Leave a comment