7 tipuri de alimente bogate în grăsimi sănătoase

grăsimi sanatoase

Știm cât de greu îți este să alegi ceea ce să mănânci mai ales în ziua de astăzi când toată lumea ține diete care promit să îți transforme stilul de viață și corpul într-un timp foarte scurt. Dar este necesar să îți iei informațiile din surse sigure și să mănânci ceea ce este important pentru organismul tău. Sunt diete care recomandă eliminarea anumitor tipuri de nutrienți din alimentație, iar acest lucru îți poate aduce foarte multe probleme de sănătate. În acest articol vom discuta mai multe despre grăsimi.

Atunci când auzi cuvântul grăsime, este posibil să îl asociezi cu un lucru rău care trebuie evitat și eliminat din regimul tău alimentar. Însă trebuie să știi că există diferite tipuri de grăsimi. Unele oferă beneficii pentru sănătate, iar altele îți pot cauza probleme de sănătate, dar le discutăm pe rând.

Caloriile pe care tu le consumi zilnic se regăsesc în 3 nutrienți: proteine, carbohidrați și grăsimi. Organismul tău nu ar putea funcționa eficient fără aceștia. Este esențial să incluzi grăsimi în dieta ta zilnică pentru a ajuta organismul să absoarbă vitamine. În plus, grăsimile sănătoase ajută la menținerea sănătății creierului și a inimii.

De multe ori când ne gândim la grăsime, ne gândim la grăsimea din jurul abdomenului, picioarelor, mai exact la grăsimea din corpul nostru.

Dacă vrei un plan alimentar personalizat, poți alege unul de pe site-ul nostru și vei fi contactat de noi pentru a stabili toate detaliile:

Diferența între grăsimi sănătoase și grăsimi nesănătoase

Dacă începi să ai grijă la alegerile alimentare pe care le faci, vei putea să asiguri un echilibru al grăsimilor. Există 3 tipuri de grăsimi la care să fii atent când alegi produsele pe care le consumi:

  • grăsimi saturate
  • grăsimi nesaturate
  • grăsimi trans

Grăsimile trans și grăsimile saturate sunt tipurile de grăsimi pe care ar trebui să le consumi cât mai puțin. Aceste grăsimi sunt cele care cauzează creșterea greutății, înfundarea arterelor și pot cauza anumite riscuri la inimă sau alte boli. Acestea se regăsesc în dulciuri, fast-food și în multe alte produse.

Dacă consumi aceste tipuri de grăsimi cu moderație, nu îți vor afecta dieta atât de mult, însă dacă faci exces te vor împiedica să mai slăbești și să mai ai o viață cât mai sănătoasă. Iar dacă ai în familie persoane care suferă de boli de inimă sau de colesterol mărit, ar trebui să încerci să eviți aceste tipuri de grăsimi.

Însă, nu toate grăsimile sunt rele. Dacă consumi grăsimi sănătoase constant, acestea îți pot scădea nivelul colesterolului și îți pot îmbunătăți funcțiile corpului. Grăsimile sănătoase pe care ar trebui să le consumi sunt grăsimile nesaturate și acizii grași omega 3. Dacă mănânci cantitatea potrivită de grăsimi sănătoase vei avea și o stare de bine, o stare mentală bună, un nivel mai mare de energie și vei putea ține și greutatea sub control.

Asigură-te că incluzi alimente care conțin omega-3 în dieta ta zilnică, pentru a scădea șansele de a dezvolta probleme cardiovasculare și infarct miocardic. Peștele este cel mai cunoscut aliment care conține omega-3.

De ce trebuie să consumi alimente bogate în grăsimi sănătoase

Sunt studii care arată că dacă incluzi în meniul tău acizi grași omega-3, te vor ajuta la menținerea sănătății mintale și la funcționarea sănătoasă a creierului. Grăsimile sănătoase au un impact pozitiv asupra funcționării creierului. DHA, un acid gras care se regăsește în omega-3, ajută la dezvoltarea și funcționarea creierului în mod sănătos. De exemplu, laptele matern este bogat în DHA fiind important pentru dezvoltarea bebelușilor. În plus, consumul de DHA în sarcină este foarte bun. Sănătatea mintală este influențată și de consumul grăsimilor sănătoase.

7 tipuri de alimente bogate în grăsimi sănătoase

1. Avocado

Acest fruct este cunoscut ca fiind perfect pentru sandvișuri sau de adăugat în salate și este și bogat în beneficii pentru sănătate. Avocado este probabil alimentul cel mai asociat cu grăsimile sănătoase. Este bogat în fibre, în vitamina E și proteine.

Avocado poate fi consumat atât în combinații dulci, cât și sărate. Poți să îl mănânci pe pâine cu ou, în salate sau îl poți adăuga în smoothie-uri. Am scris un articol despre informațiile nutriționale și beneficiile pe care le are avocado. Avem și o rețetă de avocado umplut cu ou, dacă vrei să te inspiri.

2. Brânzeturile

Deși este important să consumi brânzeturi cu moderație, acestea au și unele beneficii. Brânzeturile sunt bogate în vitamina B12 și calciu, acestea fiind componente esențiale pentru un stil de viață sănătos. De asemenea, sunt bogate în acizi grași așa că este bine să mănânci câteva bucățele pe zi. Încearcă să le combini cu crackers integrali pentru un snack sau să le presari peste salate.

3. Ciocolata neagră

Ciocolata neagră este o sursă foarte bună de grăsimi sănătoase, doar dacă o consumi cu moderație. Conținutul de grăsimi din ciocolată este dat de untul de cacao care ajută la sănătatea inimii. Ciocolata neagră conține și antioxidanți și fibre. Alege totuși una dintre variantele care conțin o cantitate mare de cacao pentru a te asigura că nici nu conține prea mult zahăr.

4. Ouăle

De multe ori se discută despre albușurile de ou atunci când vine vorba despre sport și nutriție. În timp ce gălbenusul conține majoritatea caloriilor unui ou, consumul ouălelor întregi are beneficii. Ouăle sunt bogate în proteine și pot ajuta la îmbunătățirea funcționării inimii și la reducerea nivelului de colesterol. Poți afla mai multe din articolul nostru despre informațiile nutriționale și beneficiile ouălelor.

5. Peștele gras

Peștele este bogat în grăsimi sănătoase. Deși poate este un aliment pe care nu îl consumă toată lumea, trebuie să știi că este unul dintre cele mai bune alimente bogate în grăsimi sănătoase. Somonul și sardinele, de exemplu, sunt bogate în acizi grași omega-3.

Dacă adaugi pește în meniul tău săptămânal, îți vei îmbunătăți sănătatea inimii. Somonul poate fi preparat în multe feluri, fie că îl mănânci în sushi sau îl faci la grătar, este foarte bun pentru sănătatea ta.

6. Nucile, semințele și unturile realizate din acestea

Nucile, semințele și unturile realizate din acestea sunt perfecte pentru a adăuga grăsimi sănătoase în dieta ta. Nucile și semințele au un conținut crescut de calorii, deoarece sunt foarte bogate în grăsimi.

Dacă vrei să ai grijă de consumul caloric, încearcă să te limitezi la 1-2 porții pe zi. Poți adăuga nucile tale favorite în salate, iaurt sau terci de ovăz. Poți pune unt de arahide pe pâine și să adaugi câteva fructe pe deasupra sau îl poți adăuga în smoothie.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre semințe, am scris un articol despre 6 tipuri de semințe bogate în nutrienți.

7. Iaurt

La fel ca la ouă, oamenii caută în general să mănânce iaurt slab în grăsimi sau chiar fără grăsimi, pentru a evita un consum mai mare de calorii. Ca brânzeturile, iaurtul conține grăsimi sănătoase și calciu. În plus, iaurturile sunt bogate în probiotice care ajută digestia.

Poți consuma iaurtul adăugându-i fructe proaspete sau congelate, semințe, nuci, miere sau chiar gemuri fără zahăr.

Related Posts

Leave a comment