Avocado – informații nutriționale și beneficii

avocado

Avocado este un fruct care a devenit popular în ultima vreme și care poate fi integrat ușor în multe rețete. Este bogat în grăsimi, având o textură untoasă. Dar cu ce ne ajută să mâncăm avocado?

Avocado a apărut în America tropicală până să fie cuceriți de spanioli. Mexic, Chile, Republica Dominicană, Indonezia și Columbia au fost producătorii de top de avocado la nivel global în 2011.

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), avocado (per 100 gr) conține:

  • 160 kcal
  • 2 gr proteină
  • 14.7 gr grăsimi
  • 8.53 gr carbohidrați
  • 6.7 gr fibre
  • 12 mg calciu
  • 52 mg fosfor
  • 485 mg potasiu
  • 7 mg sodiu

Carbohidrații pe care îi conține un avocado sunt formați în cea mai mare parte din fibre. În acest fel, ajută la a avea o digestie cât mai bună. Acest fruct are un indice glicemic foarte mic, așa că este perfect pentru a avea un stil de viață echilibrat.

În ceea ce privește grăsimile pe care le conține, acestea sunt în cea mai mare parte mononesaturate, respectiv acele grăsimi „sănătoase”, având efecte pozitive asupra organismului, printre care scăderea colesterolului. Bineînțeles, avocado trebuie consumat moderat, astfel încât să nu sari cantitatea de grăsimi de care are nevoie corpul tău.

Printre vitaminele pe care le conține se numără vitamina E, vitamina K și vitamina C. Vitamina K este un ansamblu de substanțe necesare coagulării sângelui și se poate găsi în legumele cu frunze verzi, roșii, conopidă, ficat, carne și gălbenuș de ou. Vitamina E are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii. Printre alimentele care conțin vitamina E sunt uleiurile vegetale, legumele cu frunze verzi, laptele, ouăle, carnea și cerealele. Vitamina C este una dintre vitaminele hidrosolubile, ajută la sinteza colagenului în corp, ajută la absobția fierului și elimină substanțele toxice. Printre alimentele care conțin vitamina C se numără ardeiul gras roșu, pătrunjelul, frunzele de varză, spanacul, salata, păpădia, fructele roșii și citricele (lămâia, portocala).

Îl poți folosi în salate, pe o felie de pâine în diferite combinații sau poți încerca rețeta noastră de ou copt în avocado.

Voi în ce rețete îl folosiți? Lăsați rețetele în comentarii.

Related Posts

Comments (2)

[…] Avocado este o sursă importantă de grăsimi nesaturate, adică grăsimi sănătoase, iar oul este o sursă importantă de proteină. Așa că de ce să nu le combinăm într-o singură rețetă?! […]

Leave a comment