Banana – informații nutriționale și beneficii

Banana – informații nutriționale și beneficii

Banana este unul dintre cele mai consumate fructe. Este foarte simplu de integrat în diverse preparate, dar este gustoasă de mâncat și ca atare. Conține fibre și potasiu.

Conform celor de la britannica.com, bananele au fost domesticite pentru prima dată în Asia de Sud, iar consumul lor este menționat în scrierile grecești, latine și arabe. Alexandru cel Mare a văzut bananele într-o expediție în India. După descoperirea Americii, bananele au început să fie aduse în Lumea Nouă.

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), banana (per 100 gr) conține:

  • 89 kcal
  • 1.09 gr proteină
  • 0.33 gr. grăsimi
  • 22.8 gr carbohidrați
  • 2.6 gr fibre
  • 12.2 gr zahăr
  • 5.38 gr amidon
  • 358 gr potasiu

Având în vedere că este un aliment bogat în carbohidrați și zahăr natural, banana trebuie consumată moderat, putând altfel crește nivelul de glucoză din sânge și putând crește și nivelul de calorii dintr-o zi. În timp ce bananele încep să aibă pete și să se închidă la culoare, amidonul din acestea se transformă în zahăr, conținutul acestuia în fruct putând ajunge la mai mult de 16%. De aceea, de multe ori, bananele foarte coapte sunt folosite în diferite preparate dulci, pentru a aduce un aport de zahăr.

Bananele verzi sunt bogate în amidon, acesta fiind un tip de carbohidrat care rezistă digestiei și te menține plin o perioadă mai lungă.

Bananele sunt bogate în potasiu. Acesta are rol important în activitatea musculară și în metabolismul glucidic, este implicat în funcția respiratorie și promovează creșterea și diviziunea celulară. Potasiul se găsește în alimentele neprelucrate – fructe, legume, carne proaspătă, lactate – deoarece prelucrarea alimentelor crește nivelul de sodiu și scade nivelul de potasiu din acestea prin spălare și preparare termică1.

Cum ziceam, banana poate fi folosită în multe preparate, de exemplu în banana bread, brioșe cu banane, salată de fructe, clătite cu banane, terci de ovăz, smoothie, kefir cu ovăz și banane, energy balls cu banane și ovăz și în multe altele.

Voi în ce preparate folosiți banana și de câte ori o consumați?


  1. Ghid pentru alimentația sănătoasă, Societatea de nutriție din România

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply