Căpșune – informații nutriționale și beneficii

căpșune

Perioada căpșunelor a început și încercăm să le vânăm prin piețe pe cele mai bune și mai dulci. Noi tot timpul ne asigurăm că avem în perioada aceasta o gustare cu căpșune, pentru că încercăm să profităm cât mai mult de fructele de sezon.

Conform Wiscounsin Department of Public Institution, fiecare căpșună are aproximativ 200 de semințe, care se găsesc pe partea exterioară a fructului, și reprezintă simbolul zeiței Venus, zeița iubirii, datorită faptului că au forma inimii și sunt roșii.

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), căpșunele conțin, pe 100 de grame:

  • 32 kcal
  • 0.67 gr proteină
  • 0.3 gr grăsimi
  • 7.68 gr carbohidrați
  • 153 mg potasiu
  • 58.8 mg vitamina C
  • 2 gr fibre
  • 91% apă

Căpșunele sunt foarte bogate în apă, având un conținut de 91% apă, tocmai de aceea atât carbohidrații, cât și caloriile lor au o valoare scăzută. Căpșunele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant care ajută sistemul imunitar și sănătatea pielii, mangan, folați (vitamina B9) care ajută la creșterea normală a țesuturilor și la funcționarea celulelor, și potasiu.

Vitamina C este una dintre vitaminele hidrosolubile, ajută la sinteza colagenului în corp, ajută la absobția fierului și elimină substanțele toxice. Printre alimentele care conțin vitamina C se numără ardeiul gras roșu, pătrunjelul, frunzele de varză, spanacul, salata, păpădia, fructele roșii și citricele (lămâia, portocala).

Poți folosi căpșune în multe rețete dulci precum pancakes (clătite americane), clătite, terci de ovăz, în iaurturi, kefir, brioșe, prăjituri, dar și în salate cu diferite tipuri de brânză.

În planurile alimentare Lifestyler vei regăsi fructe și legume de sezon, iar căpșunele sunt unele dintre fructele prezente. Dacă vrei și tu un plan alimentar poți alege unul de pe site.

Related Posts

Comments (1)

[…] liberi (care cauzează stresul oxidativ). Unele fructe precum portocalele, grepefruit, kiwi, căpșunele, ananasul, mango, guava și papaya sunt bogate în vitamina […]

Leave a comment