Ce este sustenabilitatea -exemple și efecte

sustenabilitatea ce este

Se vorbește din ce în ce mai despre despre sustenabilitate și despre efectele ei asupra mediului înconjurător. Companiile mari au început să adopte sustenabilitatea ca parte din planul lor pentru a ajuta mediu înconjurător. Chiar și producătorii de filme și documentare au realizat în ultima perioadă multe filme bazate pe acest subiect. Hai să înțelegem ce înseamnă sustenabilitatea și la ce ne va ajuta pe viitor.

Ce înseamnă sustenabilitatea

Conform unor date ale Națiunilor Unite, sunt aruncate în fiecare minut un milion de sticle de plastic. Acest lucru înseamnă că dacă vom continua așa, până în anul 2050 va fi mai mult plastic în oceane decât sunt pești.

Sustenabilitatea constă în împlinirea nevoilor generației de acum fără să produci efecte negative asupra următoarelor generații, în timp ce faci un echilibru între creșterea economică, protecția mediului și bunăstarea socială. Mai exact, modul în care tu acționezi astăzi va avea uyn impact pozitiv sau negativ asupra generațiilor viitoare.

Conform Santander Scholarship, sunt 3 tipuri de sustenabilitate:

  • Sustenabilitatea mediului înconjurător – care se axează pe conservarea biodiversității: salvearea energiei, apei, reducerea deșeurilor, folosirea ambalajero reciclabile, limitarea și eliminarea plasticului, folosirea transportului sustenabil, refolosirea hârtiei și protejarea florei și a faunei.
  • Sustenabilitatea economică – se referă la abilitatea companiilor de a-și organiza resursele și de a genera profit în mod responsabil pe termen lung. De exemplu, creșterea folosirii ambalajelor reciclate, promovarea materialelor reciclabile și campanii de consum responsabil, reducerea emisiilor sau reducerea pesticidelor.
  • Sustenabilitatea socială – contribuirea la diverse cauze sociale

Ce poți face tu pentru a fi mai sustenabil

Pentru a avea un stil de viață sustenabil nu trebuie să faci încă de la început o schimbare drastică. Poți începe cu pași mici, precum reducerea plasticului din casă. De exemplu, poți lua caserole din sticlă în locul celor din plastic. Nu doar că arată mai bine, dar nici nu mai rămân pătate cu mâncare. Știți doar că cele din plastic rămân pătate și nu le mai scoți indiferent cât de mult le speli.

Sau poți lua boluri din nucă de cocos. După ce este mâncat cocosul și este băută apa de cocos, coaja de la nuca de cocos ar putea fi aruncată. Însă din ea se fac foarte multe lucruri, printre care bolurile din nucă de cocos de la noi de pe site.

Poți încerca să nu mai arunci tot gunoiul în același loc și să îl împarți în mai multe tipuri. Deși la noi în România încă nu se dau amenzi pentru neselectarea gunoiului cums e dau în alte țări, asta nu înseamnă că nu putem fi responsabili și să încercăm să facem acest lucru.

Cumpără becuri care nu consumă foarte multă energie electrică sau electrocasnice din clase superioare dacă îți permiți financiar.

Nu mai arunca ambalaje pe jos. Este atât de simplu să faci acest lucru. Însă lenea și nepăsarea duc la a arunca diferite lucruri pe jos. Nu este foarte greu să pui ambalajele în buzunar sau să le ții în mână până ajungi la un coș de gunoi.

Acestea sunt doar câteva exemple pe care le poți face zilnic pentru un început de stil de viață sustenabil.

Filme și seriale bazate pe acest subiect

Pe Netflix am găsit multe filme și seriale care să te ajute să înțelegi mai bine ce înseamnă sustenabilitatea și impactul nostru asupra generațiilor viitoare. Vă lăsăm mai jos doar câteva:

Foto: freepik.com

Related Posts

Leave a comment