Chia – informații nutriționale și beneficii

chia

Semințele de chia au început să devină populare în ultimul timp. Cele mai multe rețete cu semințe de chia sunt cele de budinci, acestea fiind si foarte ușor de făcut. Însă aceste semințe, care sunt din gama super-alimentelor, pot fi utilizate în tot felul de salate și mâncăruri. Dar hai să vedem la ce ajută aceste semințe.

Prima evidență a folosirii semințelor de chia în mâncare a fost în anii 3500 î.H., iar Imperiul Aztec a folosit chia ca recoltă destinată vânzării prin anii 1500 î.H. în centrul Mexicului. În timp ce Imperiul Aztec a început să cucerească națiunile din apropiere, recolta de chia a început să fie folosită ca o formă de schimb. Națiunile cucerite au început să plătească tribut Aztecilor în semințe de chia, de amaranth, de porumb și de fasole. Aztecii și Mayașii au început să folosească semințele de chia și în medicină, în compuși nutriționali și chiar în vopsea.

În plus, civilizațiile antice credeau că semințele de chia ofereau puteri supranaturale, în condițiile în care în limba Maya „chia” înseamnă „putere”.

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), semințele de chia (per 100 gr) conțin:

  • 486 kcal
  • 16.54 gr proteină
  • 30.74 gr grăsimi
  • 42.12 gr carbohidrați
  • 34.4 gr fibre
  • 631 mg calciu
  • 860 mg fosfor
  • 407 mg potasiu
  • 16 mg sodiu

În primul rând, carbohidrații pe care îi au semințele de chia nu conțin zahăr, astfel că cea mai mare parte a lor este formată din fibre. În al doilea rând, cea mai mare parte din grăsimile din aceste semințe o reprezintă acizii grași omega-3. Aceștia sunt grăsimi polinesaturate care se găsesc și în pește și care, printre altele, mențin sănătatea inimii, creierului, articulațiilor și scad colesterolul. Așa cum se vede mai sus, aceste semințe sunt bogate în fibre, proteine, calciu, fier, magneziu și zinc și în antioxidanți.

În plus, te vor ajuta să te țină sătul o perioadă mai lungă de timp. Pentru că ele se umflă atunci când sunt introduse în lichid, iar pentru câteva ore nu o să îți mai fie foame. Dar ajută și la digestie, aceste semințe având atât de multe fibre.

Le poți face budincă, în diferite combinații, cu fructe de pădure, cu banană, cu cacao, cu unt de arahide. Oricum este plin Instagramul de rețete de budincă de chia. Însă le poți pune și în terciul de ovăz, pentru mai multe fibre și pentru a avea și o parte din grăsimile ncesare zilnic. În plus, nu este de înlăturat nici din salate. În orice salată în care știi că nu ai destule grăsimi nesaturate sau destule fibre. Sunt destul de calorice așa că ai grijă la cantitățile folosite.

Voi în ce le folosiți?

Related Posts

Comments (2)

[…] Semințele de chia sunt bogate în fibre, proteine, calciu, fier, magneziu și zinc și în antioxidanți. De asemenea, au un conținut mare de acizi grași omega-3. Aceștia sunt grăsimi polinesaturate care se găsesc și în pește și care, printre altele, mențin sănătatea inimii, creierului, articulațiilor și scad colesterolul. Dacă vrei să afli mai multe, am scris un articol despre informațiile nutriționale și beneficiile semințelor de chia. […]

Leave a comment