Clementine – informații nutriționale și beneficii

clementine

A început sezonul citricelor, iar clementinele sunt printre cele mai cunoscute și printre cele mai consumate fructe din luna decembrie. De Crăciun trebuie să avem în casă de fiecare dată clementine pentru că mirosul lor specific ne aduce aminte de copilărie. Dar știai că aceste fructe au și multe beneficii?

Clementinele sunt o combinație între mandarine și portocale și, pentru că sunt dulci, pot fi foarte ușor folosite pentru a înlocui pofta de zahăr.

CONFORM USDA (UNITED STATED DEPARTMENT OF AGRICULTURE), 100 DE GRAME DE CLEMENTINE CONȚIN:

  • 47 kcal
  • 0.85 gr proteină
  • 0.15 gr grăsimi
  • 12 gr carbohidrați
  • 177 mg potasiu
  • 48.8 mg vitamina C

În principiu, o clementină foarte mică are în jur de 50 de grame, așa că din două clementine ai ajuns la valorile nutriționale de mai sus. În plus, clementinele reprezintă o importantă sursă de vitamina C și potasiu și au și destul de puține calorii, astfel încât să le poți introduce în dieta ta zilnică, mai ales pe timpul iernii.

Vitamina C

Vitamina C ajută mult la imunitate, dar ajută și la creșterea țesuturilor corpului, la sintetizarea colagenului și la repararea tendoanelor. În cazul în care ai deficiență de vitamina C (ceea ce este greu de realizat mai ales dacă mănânci multe fructe și legume, bei apă cu lămâie sau iei multivitamine), atunci să știi că proteinele din sângele tău se pot altera și pot rezulta hemoragii. În plus poți să începi să te simți foarte obosit în cazul unei deficiențe.

Cantitatea recomandată de vitamina C pe zi pentru o persoană adultă este de 60-100 mg, adică dacă mănânci 200 grame de clementine pe zi, ajungi să îți iei aportul de vitamina C. Nu mai punem la socoteală și vitamina C luată din mâncare.

Pielea are nevoie de vitamina C din lămâie, deoarece colagenul pe care îl sintetizează va ajunge în piele și o va ajuta să fie mai elastică. Tocmai de aceea sunt și multe produse cosmetice cu vitamina C, mai ales pentru față, gât și piept, unde pielea se lasă foarte ușor.

În plus este un antioxidant foarte bun, care sigur îți va ajuta ficatul (nu degeaba e bună o limonadă acră după o mahmureală adevărată).

Potasiu

Potasiul este un electrolit, care ajută fiecare celulă, fiecare mmușchi și fiecare organ din corp. Acest mineral nu este produs de corp, așa că trebuie să îți asiguri doza zilnică din mâncare. potasiul ajută la menținerea sănătății inimii, a rinichilor (prevenirea apariției pietrelor la rinichi) și a oaselor.

Cum le consumăm?

Cum decembrie este luna acestor fructe, poți pregăti pentru mesele de Crăciun și Revelion niște salate cu clementine cu care să îi impresionezi pe invitați. Poți face și un fresh de clementine, însă ai grijă la raportul caloric, deoarece un fresh va necesita foarte multe clementine, iar caloriile și zahărul din acestea s-ar putea să fie prea mult pentru corpul tău. le poți folosi și la mic-dejun, în terci de ovăz sau în iaurt/kefir. Poți face chiar și un sos la friptură. Dar bineînțeles, le poți consuma ca atare, ca o gustare între mese.

Dacă ai nevoie de un plan alimentar în care să te bucuri de fructele și legumele de sezon, poți alege unul dintre planurile alimentare personalizate Lifestyler.

Related Posts

Leave a comment