De ce trebuie redus consumul de zahăr adăugat

zahăr adăugat

Studiile de cercetare din ultimii 30 de ani au arătat faptul că zahărul adăugat consumat în cantități mari, în special băuturile indulcite cu zahăr, contribuie la obezitate, boli ale inimii și la diabetul de tip 2, conform Harvard Health. Cele mai recente date din 2018 de la CDC arată că 42.7% dintre adulții din SUA sunt obezi. Mai mult, obezitatea copiilor este o problemă serioasă în SUA, cu prevalența obezității la 19.3% și afectând aproape 14.4 milioane de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani. Unul din doi adulți americani are diabet sau prediabet și aproape 50% dintre adulți au boli cardiovasculare.

Iar pentru datele din Europa, 1 din 3 copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani suferă de obezitate în țările europene, conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății.

Zahărul natural și zahărul adăugat: care este diferența?

Zahărul natural este cel găsit în mod natural în alimente precum laptele (lactoza) și fructe (fructoza). Orice produs care conține lapte (iaurt, lapte, creme) sau fructe (proaspete, uscate sau înghețate) conține și zahăr natural.

Zahărul adăugat include orice tip de zahăr sau îndulcitor caloric care este adăugat alimentelor și băuturilor în timpul procesării sau preparării (chiar și atunci când îți îndulcești cafeaua sau mâncarea). Sursele importante de produse care conțin zahăr adăugat în SUA sunt băuturile cu zahăr, deserturile și gustările dulci. Exemple de deserturi sau gustări sunt biscuiții, prăjiturile, plăcintele, înghețata, deserturile înghețate, gogoșile, produsele de patiserie. Zahărul adăugat include zahăr alb, brun, miere, dar și îndulcitori calorici cum ar fi siropul de porumb.

American Health Association recomandă limitarea zahărului adăugat la femei la nu mai mult de 6 lingurițe pe zi (24 grame), iar la bărbați la nu mai mult de 9 lingurițe pe zi (36 de grame).

Cum poți reduce consumul de zahăr adăugat?

Citește etichetele. Poți găsi pe etichete cantitatea de zahăr adăugat. Iar dacă nu scrie clar, vezi că toate ingredientele care au terminația „-oză” înseamnă zahăr. Zahărul adăugat poate fi listat sub denumirile miere, sucroză, dextroză, maltoză, sirop de zahăr, molasă, sirop de porumb, sirop de carob, suc de fructe, manitol, sirop de orez, sorbitol etc.

Dacă îți place cafeaua cu zahăr, încearcă să înjumătățești cantitatea pe care o pui. Nu trebuie să tai de tot zahărul din prima. Însă, dacă începi ușor să scazi cantitatea, la un moment dat nu vei mai avea nevoie deloc.

Dacă ai pofte de dulciuri, încearcă să ții cont de câte dulciuri sau produse îndulcite cu zahăr mănânci pe zi sau pe săptămână. De exemplu, dacă mănânci două produse într-o zi, încearcă să te limitezi doar la una. Astfel, poți ajunge să scazi gradual consumul, fără să te limitezi prea mult.

Iar dacă bei băuturi cu zahăr, încearcă ori să le înlocuiești cu cele fără care sunt din ce în ce mai multe și la noi sau încearcă să le scazi gradual, ca orice alt aliment.

Uite două exemple de preparate fără zahăr adăugat:

Related Posts

Leave a comment