Cum să te oprești din a mânca emoțional

mâncatul emoțional

Cu cât înțelegi mai bine de ce mânânci emoțional, cu atât vei putea să ajungi să mănânci sănătos și echilibrat și vei putea să îți stăpânești emoțiile într-un mod care să te ajute. În acest fel vei putea să te simți și mai bine. Este important să poți discuta despre emoțiile tale și astfel vei putea ajuta mai multe persoane să înțeleagă de ce atunci când simt o emoție au nevoie să mănânce.

Știi momentele acelea când te simți nervos, vulnerabil sau trist și vrei să mânânci ceva nesănătos sau vrei să mănânci foarte multă mâncare? În acele momente mănânci pentru că asociezi faptul că mâncarea te va ajuta să treci peste emoția pe care o simți deși ție nu îți este neapărat foame. Chiar dacă s-ar putea să te ajute pe moment, acest lucru îți va afecta negativ sănătatea mintală și fizică.

Ce anume cauzează mâncatul emoțional?

Sunt mai mulți factori biologici. De exemplu, stresul crește nivelul de cortizol din corp, ducând la creșterea apetitului și a poftelor de mâncare. Un alt factor este acela că atunci când mănânci un anumit fel de mâncare, creierul tău se recompensează și secretă dopamină, un lucru care este asociat cu plăcere și motivație. În acest fel tu simți o anumită satisfacție atunci când mănânci.

Alegi să mănânci pentru a te simți mai bine atunci când te simți trist, anxios sau stresat. Factori, precum încrederea scăzută în sine sau faptul că nu îți place cum arată corpul tău, contribuie la acest obicei. De câte ori ai spus „oricum am deja câteva kilograme în plus, hai să mănânc și acest lucru, nu e ca și cum acum voi începe să am grijă la siluetă chiar de astăzi”?

În plus, și factorii sociali sau culturali ajută la mâncatul emoțional. De exemplu, atunci când trăiești momente fericite sau când sărbătorești ceva. De multe ori când vrei să sărbătorești ceva alegi feluri de mâncare cu care te simți confortabil. Sau în momente nasoale. De exemplu, dacă ai avut o dimineață foarte grea la birou, în care te-ai certat cu toată lumea și nimic nu a mers cum trebuie, iar la prânz comanzi cu colegii ceva, doar nu îți vei lua o salată, nu? Vei alege un fel de mâncare care să te facă să te simți mai bine, cum este o pizza sau un fel de mâncare pe care îl mâncai în copilărie.

Dacă vrei să discutăm mai multe și să primești un plan alimentar personalizat, alege unul dintre planurile de pe site și hai să vedem cum poți ajunge să îți atingi obiectivele:

Cum să gestionezi mâncatul emoțional?

Dacă poți să faci diferența între emoție și foame, acest lucru este foarte important. Încearcă să îți dai seama dacă te simți stresat sau dacă îți este foame și corpul tău are nevoie de mâncare.

Identifică emoțiile care te fac să mănânci emoțional. Dacă poți face acest lucru și găsești moduri în care să gestionezi emoțiile, cum ar fi meditația, exercițiile fizice sau pur și simplu discuția cu un prieten, acest lucru este un pas foarte important pentru a ține sub control mâncatul emoțional.

Fii atent la mâncare, mănâncă încet și savurează ceea ce mănânci. Încearcă să înțelegi cauzele pentru care ai aceste obiceiuri și implementează un sistem care să te ajute.

Efectele mâncatului emoțional

Mâncatul emoțional este cunoscut și pentru impactul pe care îl are asupra sănătății fizice, dar și asupra sănătății mintale.

Mâncatul emoțional are un impact foarte mare asupra sănătății tale mintale. Atunci când folosim mâncarea pentru a ne gestiona emoțiile, ne vom simți vinovați, rușinați și vom da vina pe noi, iar acest lucru scade încrederea în sine și promovează o imagine negativă asupra corpului nostru. Mâncatul emoțional poate duce chiar la anxietate, depresie și alte probleme psihice.

Mâncatul emoțional are impact și asupra sănătății fizice. Atunci când ajungi să mănânci emoțional, alegi de obicei alimente bogate în calorii, grăsimi și zahăr, ceea ce duce la creșterea în greutate, obezitate și alte probleme de sănătate, precum diabet, boli ale inimii și tensiune.

Mâncatul emoțional apare de obicei de la un trigger, precum stresul, anxietatea sau plictiseala. Vei dori să mânânci pentru a scăpa de aceste emoții. Odată ce începi să mănânci, este foarte simplu să pierzi controlul și să mănânci mai mult decât are corpul tău nevoie. Iar acest lucru poate deveni un obicei.

Duacă ai mâncat prea mult, vei simți emoții precum vina, regretul, rușinea. Acest lucru te va face să vorbești urât despre tine (sunt gras/grasă) și să nu mai ai încredere în tine. Iar aceste emoții negative te vor face să mănânci din nou mai mult decât ai nevoie, pentru a te simți pentru câteva momente confortabil.

Cum să oprești mâncatul emoțional

Acest lucru poate fi destul de greu de făcut, doarece deja ai format niște obiceiuri. Este greu să ieși din zona de confort. Dar să știi că se poate face și trebuie să ai încredere în tine.

În primul rând, recunoaste care sunt triggerele. De exemplu, poți ține un jurnal alimentar în care să îți notezi momentele în care simți nevoia să mănânci. Scrie în el când, ce și de ce mănânci. Acest lucru te va ajuta să identifici emoțiile pe care le ai atunci când simți nevoia să mănânci. Jurnalul alimentar nu înseamnă neapărat să ai o agendă după tine tot timpul. Poți trece și în telefon aceste notițe.

Dacă ai identificat emoția, încearcă să folosești alte metode în care să refulezi. De exemplu, dacă mănânci atunci când ești stresat, găsește metode sănătoase de a gestiona stresul. De exemplu, ieși la alergat, du-te și fă o plimbare, meditează, fă yoga, citește o carte, uită-te la un film. Dacă mănânci când ești plictisit, fă ceva ce te scoate din plictiseală.

Realizează un mecasnism care să te ajute

Poate fi destul de greu să renunți la a mânca emoțional, însă dacă îți faci un mecanism care să funcționeze pentru tine, ai putea să te ții de el și să îți gestionezi emoțiile. De exemplu, un astfel de mecanism poate fi meditația, scrierea într-un jurnal sau discuția cu un prieten. Aceste mecanisme te pot ajuta să gestionezi stresul, anxietatea și plictiseala fără să ajungi să mănânci atunci când nu îți este foame.

Încearcă să eviți mecanismele negative, precum alcoolul, fumatul sau uitatul la TV pe termen lung (binge-watching). Poate îți vor oferi un confort pe moment, dar pe termen lung îți vor afecta sănătatea.

Mănâncă în mod conștient

Acest lucru înseamnă să fii prezent atunci când mănânci. Știi momentele acelea când mănânci și te uiți la un filmuleț? Ei bine, asta nu înseamnă că ești prezent când mănânci. Și este foarte posibil să mănânci prea mult sau corpul tău să nu înțeleagă cât ai mâncat.

Moduri în care să mănânci în mod conștient:
  • Mănâncă încet și savurează fiecare îmbucătură
  • Fii atent la starea ta de foame sau momentul în care te simți plin. Mănâncă când îți este foame și oprește-te atunci când nu îți mai este
  • Evită distragerile, precum TV-ul, telefonul sau lucratul în timp ce mănânci. Acest lucru te ajută să te concentrezi pe mâncare și pe semnele pe care ți le dă corpul
  • Mestecă mâncarea. Poate fi un lucru care te va face să râzi, dar cei mai mulți dintre noi nu mestecăm destul mâncarea. Dacă faci asta, te va ajuta la digestie și te vei simți plin mult mai repede.

Related Posts

Leave a comment