Dovleac – informații nutriționale și beneficii

dovleac

În copilărie, toamna însemna atât începerea școlii, cât și plăcintele cu mere și dovleac. Însemna mirosul de scorțișoară și nucșoară în casă de la aceste plăcinte. Iar cum noi suntem în octombrie, este momentul perfect să vedem ce informații nutriționale și beneficii are dovleacul.

Legătura dintre dovleac și Halloween

Dovleacul este cu siguranță vedeta Halloween-ului, care deja ne bate la ușă. Dar oare de ce a ajuns dovleacul să facă parte din această sărbătoare a americanilor? Conform History, dovleacul de Halloween a pornit de la o legendă irlandeză despre un bărbat numit Stingy Jack. Conform acestei povești, Stingy Jack l-a invitat pe Diavol să bea cu el. Stingy Jack nu a vrut să plătească pentru băutura lui, așa că l-a convins pe Diavol să se transforme într-un ban pentru a plăti cu el. Odată ce Diavolul a făcut acest lucru, Jack a păstrat banul și l-a pus lângă o cruce în buzunar pentru ca acesta să nu se transforme la loc.

Atunci când s-a hotărât să îi dea drumul, i-a pus condiția ca timp de 1 an să nu îl deranjeze pe Jack, iar ca atunci când moare să nu îi ceară sufletul. Bineînțeles, că Jack l-a mai păcălit de câteva ori. Atunci când Jack a murit, Dumnezeu nu l-a lăsat în Rai, iar Diavolul nu l-a lăsat în Iad, tocmai de aceea Jack a început să bântuie în înturneric, având doar un cărbune aprins care să îi lumineze calea. Irlandezii l-au denumit Jack of the Lantern sau Jack O’Lantern.

În Irlanda și Scoția, oamenii au început să facă proprii lor Jack O’Lantern prin sculptarea unor fețe înfricoșătoare în napi și cartofi și așezarea acestora la geamuri sau la uși pentru a-l speria pe Stingy Jack. În Anglia, erau folosite sfecle mari. Atunci când imigranții au ajuns în SUA, acești au început să sulpteze aceste fețe în dovleci.

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), dovleacul (per 100 gr) conține:

  • 26 kcal
  • 1 gr proteină
  • 0.1 gr. grăsimi
  • 6.5 gr carbohidrați
  • 340 mg potasiu
  • 3100 µg beta-caroten
  • 2.76 gr zahăr natural

Dovleacul este folosit în multe rețete, de la smoothie, la prăjituri, ba chiar și în felurile de mâncare sau în salate. Are puține calorii și poate fi adăugat pentru a aduce volum preparatelor. În funcție de cum îl gătești, bineînțeles că diferă și cantitatea caloriilor și a nutrienților.

Dovleacul conține și o cantitate mare de beta-caroten, care funcționează ca antioxidant. Acesta ajută la reducerea și prevenirea stresului oxidativ din corp (acesta apare atunci când nivelul de radicali liberi din corp este prea mare și cauzează o degradare a țesuturilor și a celulelor). În plus beta-carotenul ajută la funcțiile cognitive, la sănătatea pielii și a ochilor. Acest lucru îl știm deja o dată prin toate produsele cosmetice pentru piele care conțin și antioxidanți, a doua prin faptul că și morcovii conțin beta-caroten și știm de când eram copii că sunt buni pentru vedere.

Zahăr găsești în dovleac în mod natural, dar nu este într-o cantitate mare, așa că nu trebuie să îți faci prea mari griji pentru el.

În ce tipuri de rețete folosești dovleac toamna aceasta? Lasă-le în comentarii.

Related Posts

Comments (1)

[…] Dovleacul este o sursă importantă de beta-caroten, care funcționează ca antioxidant. Acesta ajută la reducerea și prevenirea stresului oxidativ din corp (acesta apare atunci când nivelul de radicali liberi din corp este prea mare și cauzează o degradare a țesuturilor și a celulelor). În plus beta-carotenul ajută la funcțiile cognitive, la sănătatea pielii și a ochilor. Dovleacul se poate folosi în multe rețete, de la smoothie-uri și prăjituri, la rețete sărate sau chiar în salate. […]

Leave a comment