Lămâia – informații nutriționale și beneficii

lămâia

Lămâia este un fruct pe care îl consumăm destul de des, atât în limonadele de la restaurant sau făcute acasă, cât și în salate sau mâncare. Însă de multe ori știm doar că are vitamina C și că ne ajută la imunitate. În plus știm sigur că se combină perfect cu tequila. Dar la ce mai ajută lămâia? Răspunsul îl veți regăsi mai jos.

Lămâia a fost introdusă pentru prima dată în Spania și în Nordul Africii undeva între anii 100 și 1200 d.H. Mai apoi a fost distribuită în Europa de către Cruciați, care au găsit-o crescând în Palestina. În 1494 fructul a început să fie cultivat în Azore și să fie exportat în Anglia.

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), lămâia (per 100 gr) conține:

 • 29 kcal
 • 1.1 gr proteină
 • 0.3 gr grăsimi
 • 9.32 gr carbohidrați
 • 2.8 gr fibre
 • 2.5 gr zahăr
 • 26 mg calciu
 • 16 mg fosfor
 • 138 mg potasiu
 • 2 mg sodiu
 • 53 mg vitamina C

În principiu, o lămâie are undeva la 50 de grame de suc. În acest fel, toate valorile de mai sus se împart la jumătate pentru o singură lămâie.

Știm deja că lămâia are multă vitamina C (cam 53 mg/ 100 gr), ceea ce ajută mult la imunitate, dar ajută și la creșterea țesuturilor corpului, la sintetizarea colagenului și la repararea tendoanelor. În cazul în care ai deficiență de vitamina C (ceea ce este greu de realizat mai ales dacă mănânci multe fructe și legume, bei apă cu lămâie sau iei multivitamine), atunci să știi că proteinele din sângele tău se pot altera și pot rezulta hemoragii. În plus poți să începi să te simți foarte obosit în cazul unei deficiențe.

Cantitatea recomandată de vitamina C pe zi pentru o persoană adultă este de 60-100 mg, adică dacă bei apă cu sucul de la două lămâi pe zi, ajungi să îți iei aportul de vitamina C. Nu mai punem la socoteală și vitamina C luată din mâncare.

Pielea are nevoie de vitamina C din lămâie, deoarece colagenul pe care îl sintetizează va ajunge în piele și o va ajuta să fie mai elastică. Tocmai de aceea sunt și multe produse cosmetice cu vitamina C, mai ales pentru față, gât și piept, unde pielea se lasă foarte ușor.

În plus este un antioxidant foarte bun, care sigur îți va ajuta ficatul (nu degeaba e bună o limonadă acră după o mahmureală adevărată).

Voi în ce preparate folosiți lămâia?

Related Posts

Comments (4)

[…] pătrunjelul, frunzele de varză, spanacul, salata, păpădia, fructele roșii și citricele (lămâia, […]

[…] C pe zi pentru o persoană adultă este de 60-100 mg, adică dacă bei apă cu sucul de la două lămâi pe zi, ajungi să îți iei aportul de vitamina C. Nu mai punem la socoteală și vitamina C luată […]

[…] pătrunjelul, frunzele de varză, spanacul, salata, păpădia, fructele roșii și citricele (lămâia, […]

[…] frunzelor verzi, încearcă să le combini cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi roșiile, lămâia, citricele pentru a optimiza absorbția […]

Leave a comment