Mere – informații nutriționale și beneficii

mere

Merele sunt fructele de care fugeam când eram mică. Nu mi se păreau atât de interesante pentru a fi mâncate ca alte fructe. Excepție făcea plăcinta cu mere care era un desert al toamnei. Nici acum nu pot spune că prefer să cumpăr mere în locul altor fructe, însă încerc să le integrez în alimentație, mai ales pentru beneficiile pe care le au. Până la urmă, nu degeaba este vorba aceea cu „an apple a day keeps the doctor away”, nu?

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), 100 gr de mere conțin:

  • 52 kcal
  • 0.26 gr proteine
  • 0.17 gr grăsimi
  • 13.8 gr carbohidrați
  • 2.4 gr fibre
  • 10.4 gr zahăr natural
  • 107 mg potasiu
  • 4.6 mg vitamina C
  • 54 IU vitamina A

Merele sunt pline de antioxidanți, precum quercitină și catehină care protejează celulele corpului nostru. Merele sunt o sursa buna de vitamina A și C, sunt bogate în carbohidrați și în fibre.

Vitamine și minerale

Antoxidantii sunt subtanțe care previn sau încetinesc degradarea celulelor cauzată de radicalii liberi, aceștia fiind molecule instabile pe care le produce corpul ca o reacție la mediul înconjurător și la alte elemente. Sursa de antioxidanți poate fi atât naturală, din alimente, cât și artificială, din diferite produse. Și coprul nostru produce antioxidanți. Radicalii liberi sunt substanțe reziduale produse de celule atunci când corpul nostru procesează mâncarea și reacționează la mediul înconjurător. Dacă corpul nu poate procesa și elimina radicalii liberi eficient, apare stresul oxidativ, care poate dăuna celulelor și funcțiilor corpului. Aici vin antioxidanții și ajută celulele corpului tău. Exemple de antioxidanți externi sunt: vitamina A, vitamina C, vitamina E, beta-caroten, luteina, seleniu, mangan.

Vitamina A ajută la multiplicarea celulelor epiteliale și este indispensabilă vederii. Vitamina A se găsește în unele grăsimi din țesuturile animalelor. Laptele, ficatul, uleiurile de pește conțin cantități mari de vitamina A. Legumele cele mai bogate în această vitamină sunt cele colorate (ex. legumele portocalii, roșii, galbene sau verzi).

Vitamina C este o vitamina esențială pe care corpul tău nu o poate produce. Este solubilă în apă și poate fi găsită în multe fructe și legume. Vitamina C ce ajută mult la imunitate, dar ajută și la creșterea țesuturilor corpului, la sintetizarea colagenului și la repararea tendoanelor. În cazul în care ai deficiență de vitamina C (ceea ce este greu de realizat mai ales dacă mănânci multe fructe și legume, bei apă cu lămâie sau iei multivitamine), atunci să știi că proteinele din sângele tău se pot altera și pot rezulta hemoragii. În plus poți să începi să te simți foarte obosit în cazul unei deficiențe.

Cantitatea recomandată de vitamina C pe zi pentru o persoană adultă este de 60-100 mg, adică dacă bei apă cu sucul de la două lămâi pe zi, ajungi să îți iei aportul de vitamina C. Nu mai punem la socoteală și vitamina C luată din mâncare.

Cum poți folosi merele?

Merele pot fi folosite în multe moduri. Le poți mânca ca atare sau le poți folosi în diferite deserturi sau mâncăruri. Un tips and trick pe care îl am este că cei de la Râureni au mere rase la borcan. Nu au deloc zahăr adăugat și le poți folosi direct într-un terci de ovăz, în compoziția de pancakes, în energy balls sau chiar să faci o plăcintă cu mere. Eu l-am găsit numai în Auchan, dar am văzut că acum îl găsești și pe Freshful by eMAG.

Poți să folosești merele și în salate, iar o salată pe care o recomand conține baby spanac, cubulețe de mere, nucă și sos de rodie. Cu siguranță o voi pune și pe site în curând. Salată o poți mânca alături de o friptură sau lânga pește.

Voi în ce rețete folosiți mere? Lăsați-le în comentarii.

Related Posts

Comments (1)

[…] the doctor away”, nu? Dacă vrei să citești mai multe informații despre mere, avem noi un articol în acest […]

Leave a comment