Miez de nucă – informații nutriționale și beneficii

miez de nucă

De multe ori știm că miezul de nucă este bun pentru sănătatea noastră, dar nu știm neapărat și de ce. Este un fruct oleaginos, bogat în grăsimi polinesaturate (sau „sănătoase”). Miezul de nucă poate fi folosit în foarte multe preparate, precum salate, mâncare gătită sau chiar în produse dulci.

Miezul de nucă este perfect ca gustare între mese, dar și pentru a aduce un aport de grăsimi sănătoase lângă felurile de mâncare. Un studiu din 2015, publicat în Journal of Nutrition, Health and Aging, a arătat că persoanele care mănânca miez de nucă excelază la testele cognitive. Nucul este cel mai vechi copac cunoscut de om, datând încă din anii 7000 î.H. Romanii numeau nuca Juglans regia (Ghinda regală a lui Jupiter). Istoria timpurie arată că nucile veneau din Persia antică, iar acolo erau rezervate regalității.

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), miezul de nucă (per 100 gr) conține:

  • 654 kcal
  • 15.2 gr proteină
  • 65.2 gr. grăsimi din care 47.2 gr acizi grași polinesaturați
  • 13.7 gr carbohidrați
  • 6.7 gr fibre
  • 2.61 gr zahăr
  • 98 mg calciu
  • 158 mg magneziu
  • 346 mg fosfor
  • 441 mg potasiu

Printre alte beneficii pe care le are miezul de nucă, sunt studii care au arătat că acesta ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Deșiajută la scăderea în greutate, trebuie să ții cont de cantitatea pe care o mănânci, având în vedere că sunt destul de calorice (o porție de 28 de gr – 14 jumătăți de nucă – conține 183 kcal). Să știi că cea mai mult de jumătate din carbohidrații pe care îi conține sunt fibre, iar aproape 3 sferturi din grăsimi sunt grăsimi polinesaturate.

Grăsimile polinesaturate sunt grăsimi pe care le găsești de multe ori în uleiurile vegetale și sunt grăsimi esențiale, adică ele sunt necesare corpului tău, dar acesta nu le poate face singur, ci trebuie luate din mâncare. Grăsimile polinesaturate sunt de două tipuri: acizi grași omega-3 și acizi grași omega-6 (despre aceștia am auzit cu toții). Consumul acestui tip de grăsimi ajută la reducerea colesterolului și a trigliceridelor.

Poți pune miez de nucă în aproape orice, atât în diferite dulciuri, cât și în salate sau în mâncare (poți folosi nuca într-un stir fry de legume, de exemplu). La noi găsești câteva rețete în care l-am inclus respectiv în energy balls cu banane și fulgi de ovăz și în kefir cu ovăz și banană.

Voi în ce preparate folosiți miezul de nucă?

Related Posts

Comments (1)

Leave a comment