Ouă – informații nutriționale și beneficii

ouă

Ouăle sunt alimentele pe care le avem tot timpul în casă. Fie că vrem să ne facem o omletă, fie o prăjitură sau multe alte rețete, de cele mai multe ori avem nevoie de ouă. Bineînțeles, sunt unele dintre cele mai vechi alimente consumate, că doar nu degeaba există și întrebarea „Cine a fost primul: oul sau găina?”.

S-ar spune că prin anii 3200 î.H. păsările sălbatice au început să fie domesticite, prin 1400 î.H. arhivele egiptene și chinezești arată că aceste păsări au început să depună ouă pentru a fi consumate de oameni, iar în Europa au început să fie domesticile găinile încă din 600 î.H, conform incredibleegg.org.

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), oul (per 100 gr) conține:

 • 143 kcal
 • 12.6 gr proteină
 • 9.51 gr grăsimi
 • 0.72 gr carbohidrați
 • 0 gr fibre
 • 56 mg calciu
 • 12 mg magneziu
 • 198 mg fosfor
 • 138 mg potasiu
 • 142 mg sodiu

Proteinele din albuș sunt proteine simple sau glicoproteine, având rolul de a proteja embrionul de bacterii. Proteinele gălbenușului se găsesc în cea mai mare parte legate de lipide. Proteinele se regăsesc într-o proporție de 12,6% în ouă. Proporția lipidelor în ouă este foarte constantă din punct de vedere cantitativ, dar conținutul lor în acizi grași saturați variază foarte mult, în funcție de alimentația păsărilor.

Fosfolipidele din ouă au un rol important în creștere. Substanțele minerale sunt concentrate mai ales în gălbenuș. Cea mai mare parte a sulfului se găsește în livetină, fosforul se găsește în fosfolipide, fierul se află aproape în întregime în gălbenuș, iar calciul din gălbenuș este într-o cantitate de 10 ori mai mare decât cea din albuș.

Printre beneficiile ouălelor se numără:

 • proteina din ouă ajută la menținerea și repararea țesuturilor corpului, inclusiv a țesuturilor musculare;
 • ouăle conțin vitamine și minerale care sunt necesare pentru ca sistemul nervos și creierul să funcționeze în condiții optime;
 • vitamina A, vitamina B12 și seleniul din ouă sunt necesare pentru un sistem imunitar puternic;
 • ouăle conțin și acid folic, care ajută la avea o sarcină sănătoasă;
 • proteina din ouă te ajută să te simți plin mai mult timp, astfel încât să reduci numărul de calorii pe care le mănânci într-o zi;

Vitaminele pe care le conțin ouăle

Ouăle sunt și o sursă importantă de vitamina A, vitamina B, vitamina E și vitamina K. Vitamina K este un ansamblu de substanțe necesare coagulării sângelui și se poate găsi în legumele cu frunze verzi, roșii, conopidă, ficat, carne și gălbenuș de ou. Vitamina E are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii. Printre alimentele care conțin vitamina E sunt uleiurile vegetale, legumele cu frunze verzi, laptele, ouăle, carnea și cerealele.

Vitamina A ajută la multiplicarea celulelor epiteliale și este indispensabilă vederii. Vitamina A se găsește în unele grăsimi din țesuturile animalelor. Laptele, ficatul, uleiurile de pește conțin cantități mari de vitamina A. Legumele cele mai bogate în această vitamină sunt cele colorate (ex. legumele portocalii, roșii, galbene sau verzi). Vitamina B este un grup de vitamine format din vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (vitamina PP sau niacina), B6 (pyridoxina), B9 (acidul folic) și B12.

Știm cu toții că ouăle sunt foarte simplu de făcut, de la ouă fierte, omletă, ouă ochiuri la a le folosi în diferite preparate, precum prăjituri, shakshuka, ouă turcești, ciorbe sau chiar ouă coapte în avocado.

Voi în ce rețete folosiți ouă?

Related Posts

Comments (2)

[…] este o sursă importantă de grăsimi nesaturate, adică grăsimi sănătoase, iar oul este o sursă importantă de proteină. Așa că de ce să nu le combinăm într-o singură […]

[…] Ouăle sunt alimentele pe care le avem tot timpul în casă. Fie că vrem să ne facem o omletă, fie o prăjitură sau multe alte rețete, de cele mai multe ori avem nevoie de ouă. Ouăle sunt o sursă importantă de proteine (mai ales albușul), vitamina A, vitamina B, vitamina E și vitamina K. Găsești pe site un articol despre beneficiile ouălelor. […]

Leave a comment