Porumb – informații nutriționale și beneficii

porumb

Porumbul este unul dintre alimentele care îți inspiră vară. Poate și pentru că am fost noi învățați cu rimele de pe litoralul românesc despre porumbul fiert sau copt, dar și pentru că apare vara, iar timpul pentru a-l mânca este destul de scurt. Noi suntem leșinați după porumb, în orice fel ar fi el gătit. Dar care sunt proprietățile și beneficiile lui?

Fun fact: fermierii din Mexic au început să cultive porumbul pentru prima dată acum 10.000 de ani dintr-o plantă sălbatică numită teosinte (zea). Boabele de teosinte erau mult mai mici decât boabele de porumb din ziua de astăzi. Fermierii erau foarte atenți la ce cultivă, așa a ajuns să existe porumbul de acum.

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), porumbul (per 100 gr) conține:

  • 86 kcal
  • 3.27 gr proteină
  • 1.35 gr grăsimi
  • 18.7 gr carbohidrați
  • 2 gr fibre
  • 6.26 gr zahăr
  • 2 mg calciu
  • 37 mg magneziu
  • 89 mg fosfor
  • 270 mg potasiu
  • 15 mg sodiu

Porumbul este un tip de cereală care conține mult zahăr natural și mulți carbohidrați. Acest lucru nu înseamnă că porumbul nu este bun pentru un stil de viață echilibrat. Trebuie doar avută grijă ce cantitate consumi. Cine ar fi crezut că porumbul conține și vitamina C, într-o proporție de 6.8 mg per 100 gr, care ajută la menținerea unui sistem imunitar bun. În plus conține caroten, care ajută la sănătatea ochilor.

Carotenul mai este denumit și vitamina A și se găsește de multe ori în legumele și fructele foarte colorate.

Singura problemă cu porumbul este că trebuie ținut cont cât de mult mănânci, având în vedere că are o cantitate mare de carbohidrați, din care aproape jumătate sunt zaharuri. Nici nouă nu ne vine să ne oprim când mâncăm porumb, tocmai de aceea am făcut și o rețetă de porumb copt cu icre de lumpfish. Bineînțeles, el poate fi mâncat ca atare ca porumb fiert, poate fi pus pe grătar sau poate fi integrat în mâncare sau salate. Chilli con carne este unul dintre preparatele în care ne place să punem porumb.

porumb
Porumb copt cu icre de lumpfish

Voi în ce rețete folosiți porumb? Lăsați-le în comentarii., iar care este cea mai echilibrată rețetă va ajunge aici, pe site.

Related Posts

Comments (1)

Leave a comment