Ricotta – informații nutriționale și beneficii

ricotta

Ricotta este o cremă de brânză italienească, făcută din proteina rămasă din laptele de vacă, capră, oaie sau bivoliță. De obicei este folosită pentru a fi transformată în mozzarella sau provolone. În plus este ideală pentru cei care au intoleranță la caseină. Este foarte gustoasă și poate fi folosită în multe combinații.

Fun fact: În Italia este o regulă nescrisă ca nimic să nu fie aruncat. Tocmai de aceea, numele de ricotta înseamnă „refiert”, provenind de la cum este fiert restul de zer pentru a i se extrage proteinele rămase.

Ricotta poate fi folosită atât în sandvișuri și diverse sosuri, cât și în mâncăruri gătite, precum lasagna sau diferite tipuri de paste. O poți folosi și pe pizza sau o poți incorpora într-un desert. Cu siguranță va aduce un plus de cremozitate în orice o vei introduce.

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), ricotta (per 100 gr) conține:

 • 150 kcal
 • 7.54 gr proteină
 • 10.2 gr grăsimi, din care 6.42 gr acizi grași saturați
 • 7.27 gr carbohidrați
 • 0.27 gr zahăr
 • 206 mg calciu
 • 20 mg magneziu
 • 154 mg fosfor
 • 219 mg potasiu
 • 110 mg sodiu
 • 17.5 mg colină
 • 120 µg vitamina A din care 117 µg retinol
 • 49 mg colesterol

Ricotta conține o cantitate mare de calciu, vitamina B12, potasiu și vitamina A și este o sursă bună de proteină. Însă trebuie avută grijă la cantitate consumată, având în vedere că o mare parte din grăsimile pe care le conține sunt saturate.

Proteinele sunt componente importante ale învelișului exterior al organismului, respectiv pielea, părul, și formează materia contractantă a mușchilor. Acestea ajută la crearea celulelor și la menținerea mușchilor într-o formă cât mai bună.

Vitamine și minerale

Calciul îndeplinește mai multe funcții importante în organism, printre care intră în compoziția scheletului, intervine în coagularea sângelui, activează sistemele enzimatice, facilitează absorbția vitaminei B12, participă la contracția musculară. Alimentele bogate în calciu sunt laptele, iaurturile, brânzeturile (untul nu se califică aici), legumele verzi cum sunt frunzele, rădăcinile, legumele uscate, fructele proaspete și uscate și leguminoasele.

Vitamina A ajută la multiplicarea celulelor epiteliale și este indispensabilă vederii. Vitamina A se găsește în unele grăsimi din țesuturile animalelor. Laptele, ficatul, uleiurile de pește conțin cantități mari de vitamina A. Legumele cele mai bogate în această vitamină sunt cele colorate (ex. legumele portocalii, roșii, galbene sau verzi).

Potasiul are rol în presiunea sângelui, menținerea oaselor și a musculaturii și în sănătatea rinichilor. Acesta poate fi găsit în linte, caise uscate, prune uscate, cartof, fasole, suc de portocala. Vitamina B12 are o utilizare în tratamentul anemiei, intervine în calitate de coenzimă în anumite funcții ale corpului și participă la metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor, a acidului folic pentru funcționarea normală a celulelor. Vitamina B12 este furnizată, în special, de carne și de lapte.

Ricotta se poate folosi în multe rețete, atât în cele dulci cât și în cele sărate. Noi am testat-o în două feluri dulci, respectiv toast cu ricotta și piersici și toast cu ricotta și smochine. Ambele au fost delicioase și simplu de făcut, fiind perfecte pentru momentele în care nu ai timp de pregătit ceva și ai nevoie de ceva dulce și sănătos.

Voi în ce rețete folosiți ricotta? Lăsați-le în comentarii.

Related Posts

Comments (1)

[…] Ricotta este o cremă de brânză italienească, făcută din proteina rămasă din laptele de vacă, capră, oaie sau bivoliță. De obicei este folosită pentru a fi transformată în mozzarella sau provolone. În plus este ideală pentru cei care au intoleranță la caseină. Fun fact: numele de ricotta înseamnă „refiert”, provenind de la cum este fiert restul de zer pentru a i se extrage proteinele rămase. […]

Leave a comment