Top 10 superalimente pe care să le mănânci zilnic

superalimente

Deși este mai mult un termen de marketing, termenul „superalimente” se referă la acele alimente care îți oferă mai mulți nutrienți. Bineînțeles, topul de 10 superlimente pe care vrem să ți-l arătăm astăzi este subiectiv. Pot fi și alte alimente care să îi ofere organismului tău o mare parte din ceea ce are nevoie.

Topul făcut de noi este realizat și în funcție de alimentele pe care le consumăm cel mai des. Tocmai de aceea, o să vedeți că sunt alimente pe care le puteți găsi oriunde, chiar și la piață, pentru a vă fi mai ușor să le consumați. Simplitatea și ușurința de a găsi alimentele necesare pentru a avea un stil de viață echilibrat și sănătos este cheia pentru noi.

Top 10 superalimente pe care să le mănânci zilnic

1. Fructele de pădure

Fructele precum căpșunele, coacăzele, murele, zmeura și alte fructe de pădure sunt pline de nutrienți și sunt o sursă bună de fibre. În plus au foarte puține calorii. Culorile lor puternice înseamnă că sunt bogate în antioxidanți. Antoxidantii sunt substanțe care previn sau încetinesc degradarea celulelor cauzată de radicalii liberi, aceștia fiind molecule instabile pe care le produce corpul ca o reacție la mediul înconjurător și la alte elemente. Sursa de antioxidanți poate fi atât naturală, din alimente, cât și artificială, din diferite produse. Și coprul nostru produce antioxidanți. Radicalii liberi sunt substanțe reziduale produse de celule atunci când corpul nostru procesează mâncarea și reacționează la mediul înconjurător. Dacă corpul nu poate procesa și elimina radicalii liberi eficient, apare stresul oxidativ, care poate dăuna celulelor și funcțiilor corpului. Aici vin antioxidanții și ajută celulele corpului tău.

Să știi că nu trebuie să te ferești nici de fructele congelate. Ele nu își pierd din nutrienți, poate doar din gust un pic. Dar dacă le introduci în diferite rețete, sunt foarte bune. De exemplu, poți încerca rețeta aceasta de pancakes făcută de noi. Zmeura din poze este zmeură congelată luată de la Lidl dacă te ajută.

2. Pește

Peștele poate fi o sursă foarte bună de proteină și de acizi grași omega-3. Mai ales somonul, acesta este un pește bogat în nutrienți, în omega-3, proteină, vitamina B, potasiu și seleniu. Omega-3 ajută și la reducerea inflamațiilor și la prevenirea bolilor de inimă. Peștele poate fi făcut atât prăjit, cât și la grătar sau la cuptor. În plus poți să iei și pește afumat și să faci niște bruschete. Doar ai grijă la cantitățile pe care le mănânci.

3. Frunze verzi

Atunci când ne referim la frunze verzi, ne referim la kale, spanac, salata romana, nasturel, valeriana, rucola, bok choy, varză. Deși nu ai crede, frunzele verzi au foarte mulți nutrienți și foarte multe vitamine. Sunt bogate în antioxidanți, vitamina A, vitamina C, fibre, folați, vitamina K, magneziu, calciu, fier și potasiu. În plus, sunt perfecte pentru a-i da creierului senzația că mănânci foarte mult, deoarece au foarte puține calorii, indiferent de cât de multe pui în farfurie. Le poți folosi atât în salate, cât și în sandwich-uri, wraps, bowl-uri sănătoase, pizza, sotate, smoothie, pesto etc.

4. Nuci

Miezul de nucă este perfect ca gustare între mese, dar și pentru a aduce un aport de grăsimi sănătoase lângă felurile de mâncare. Un studiu din 2015, publicat în Journal of Nutrition, Health and Aging, a arătat că persoanele care mănânca miez de nucă excelază la testele cognitive. Nucul este cel mai vechi copac cunoscut de om, datând încă din anii 7000 î.H. Romanii numeau nuca Juglans regia (Ghinda regală a lui Jupiter). Istoria timpurie arată că nucile veneau din Persia antică, iar acolo erau rezervate regalității. De asemenea, în categoria nucilor includem și nucile braziliene, alunele, migdalele, caju etc. Vin cu un aport foarte mare de omega-3 și omega-6.

5. Ulei de măsline

Uleiul de măsline este folosit de foarte mulți ani și este unul dintre componentele de bază ale dietei Mediteraneene. Este bogat în grăsimi monosaturate și poate fi folosit în foarte multe preparate: de la salate, la diferite cărnuri sau în diferite sosuri. Ai grijă doar la cantitatea pe care o folosești. Un gram de ulei conține 9 kcal.

6. Ouăle

Ouăle sunt alimentele pe care le avem tot timpul în casă. Fie că vrem să ne facem o omletă, fie o prăjitură sau multe alte rețete, de cele mai multe ori avem nevoie de ouă. Ouăle sunt o sursă importantă de proteine (mai ales albușul), vitamina A, vitamina B, vitamina E și vitamina K. Găsești pe site un articol despre beneficiile ouălelor.

7. Kefir

Kefirul este un lapte fermentat, o combinație între lapte și iaurt, și este plin de probiotice. Probioticele sunt niște bacterii vii și fermenți care ajută la îmbunătățirea florei intestinale, respectiv a aparatului digestiv. Tocmai de aceea, trebuie să avem în alimentație și un aport de probiotice.

8. Semințe de cânepă

Semințele de cânepă pe care le găsim pe piață, deși sunt pline de calorii, sunt slabe în carbohidrați și au un indice glicemic mic. Sunt bogate în omega-6 și au proprietăți anti-inflamatorii. În plus, sunt bogate în fibre și te vor ajuta atât la digestie, cât și la a te ține mai mult timp sătul.

9. Ghimbir

Ghimbirul este un antioxidant și are proprietăți anti-inflamatorii. Este perfect pentru a-l pune în apa cu lămâie, este bun și pentru perioadele în care te simți răcit și îl poți folosi și în mâncare. Iar dacă vrei, poți să îți faci și un energy shot cu ghimbir.

10. Avocado

Carbohidrații pe care îi conține un avocado sunt formați în cea mai mare parte din fibre. În acest fel, ajută la a avea o digestie cât mai bună. Acest fruct are un indice glicemic foarte mic, așa că este perfect pentru a avea un stil de viață echilibrat. În ceea ce privește grăsimile pe care le conține, acestea sunt în cea mai mare parte mononesaturate, respectiv acele grăsimi „sănătoase”, având efecte pozitive asupra organismului, printre care scăderea colesterolului

Related Posts

Comments (1)

[…] de ouă. În plus, ouăle au foarte mulți nutrienți și se regăses și în topul nostru de superalimente. Tocmai de aceea, astăzi am pregătit pentru voi o rețetă super simplă de brioșe cu […]

Leave a comment