Ulei de măsline – informații nutriționale și beneficii

ulei de măsline

Uleiul de măsline este una dintre cele folosite grăsimi vegetale. Contrar credinței oamenilor, nu toate grăsimile sunt rele, iar organismul nostru are nevoie și de ele. Unul dintre beneficiile aduse de grăsimi în corpul nostru este că ajută la absorbirea vitaminelor A, D, E și K în organism.

Uleiul de măsline este ingredientul principal din dieta mediteraneeană, care de fapt este un stil de viață, nu neapărat o dietă. Acest tip de ulei are și foarte multe beneficii pe care le poți afla mai jos.

Rețetele din planurile alimentare Lifestyler conțin ulei de măsline, pentru a-ți aduce o parte din aportul necesar de grăsimi de care ai nevoie.

Trebuie avută grijă la cantitatea pe care o folosești de ulei de măsline mai ales atunci când vrei să slăbești. Dacă nu folosești o unitate de măsură (ex. lingurița) și pui „din ochi”, vei avea surpriza ca preparatul tău să aibă foarte multe calorii. Acesta este unul dintre motivele pentru care salatele pe care le mănânci în oraș sau cele din comerț sunt foarte calorice.

Conform USDA (United Stated Department of Agriculture), uleiul de măsline conține, pe 100 de grame:

  • 884 kcal
  • 0 gr proteină
  • 100 gr grăsimi
  • 0 gr carbohidrați
  • 14.4 mg vitamina E
  • 60.2 µg vitamina K
  • 13.8 gr acizi grași saturați
  • 73 gr acizi grași mononesaturați
  • 10.5 gr acizi grași polinesaturați

Grăsimile saturate și grăsimile nesaturate

Hai să vedem care este diferența între grăsimile saturate, cele mononesaturate și cele polinesaturate. Grăsimile saturate sunt grăsimile care au cei mai mulți atomi de hidrogen și sunt grăsimile solide la temperatura camerei. Ele pot fi găsite în carne, ulei de palmier, ulei de cocos, produse lactate, produse procesate din carne, snacks-uri. Cu cât mănânci mai multe grăsimi saturate, cu atât își crește colesterolul LDL (adică colesterolul rău).

Grăsimile mononesaturate sunt grăsimile lichide la temperatura camerei, cum este uleiul de măsline. La fel sunt și grăsimile polinesaturate care se găsesc în uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb. Grăsimile nesaturate pot fi găsite în nuci, în măsline, avocado, pește și uleiuri vegetale.

Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate și ajută sistemul cardiovascular, ajută metabolismul în lupta împotriva obezității și este și bogat în antioxidanți.

În ce poți folosi ulei de măsline

Poți folosi ulei de măsline în orice tip de salată, atunci când vrei să călești/prăjești ceva (pentru că nu vei pune foarte mult). Îl poți folosi în orice preparat, atât în cele dulci, cât și în cele sărate.

Voi în ce folosiți uleiul de măsline?

Related Posts

Leave a comment